Despre dreptul la preaviz in situatia incetarii contractelor de munca

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Preavizul in cazul concedierii

In cazul in care o persoana a fost concediata in urmatoarele situatii:

  • în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică și/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să își îndeplinească atribuțiile corespunzătoare locului de muncă ocupat
  •  în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.
  • in cazul desființarii locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia, desființare efectivă și cu o cauză reală și serioasă.
  • pentru motive care nu țin de persoana salariatului (concediere individuală sau colectivă)

are dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.

Exceptie:

Nu beneficiaza de dreptul la preaviz persoanele concediate pe motivul ca nu corespund profesional locului de muncă în care sunt incadrate, care se află în perioada de probă.

În situația în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepția cazului de suspendare în situația absențelor nemotivate ale salariatului, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum și prin regulamentul intern.
Pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.

Preavizul in cazul demisiei

In cazul demisiei, termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile și nu poate fi mai mare de :

  • 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv mai mare de
  • 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere.

Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele.
În situația în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunțării totale ori parțiale de către angajator la termenul respectiv.
Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.

Articole similare

Comentariul tau aici